Pitkittyneeksi kivuksi luokitellaan kipu, joka on kestänyt yli kolme kuukautta. Pitkittyneestä kivusta käytetään myös kansankielistä termiä krooninen kipu. Lasten ja nuorten kohdalla puhumme ennemmin pitkittyneestä kivusta, sillä krooninen yleensä merkitsee kielessämme pysyvää ja lopullista. Lapsilla ja nuorilla toipuminen on mahdollista.
Pitkittyneiksi kehollisiksi oireiksi kutsutaan esimerkiksi kipua, hikoilua, väsymystä, motorisia haasteita, korostunutta ahdistuneisuutta tai neurologisia kohtausoireita. Pitkittyessään oireet ovat yleensä monitahoisia ja niihin liittyy biologisia, psykologisia ja sosiaalisia tekijöitä. Pitkittyneitä oireita voi olla yhdellä tai useammalla anatomisella alueella ja niille tunnusomaista on merkittävä emotionaalinen ahdistus tai toimintakyvyn aleneminen.
Oireiden vaikeuttaessa arjen toimintaa ja sosiaalista kanssakäymistä suosittelemme ammattilaisen apua. Moniammatillisen hoitotiimin tuki on tärkeää pitkittyneiden oireiden väistymisessä ja säätelyssä.
Pitkittyneen kivun ja kehollisten oireiden hoito on moniammatillista ja moniulotteista. Pitkittyneiden oireiden hoidossa on haastavaa ja myös tarpeetonta vetää rajaa psyykkisten, psykosomaattisten ja somaattisten oireiden välille. Kaikki oireet ovat todellisia ja liittyvät aivojen stressijärjestelmien yliaktiivisuuteen.
Kuntoutuksessamme tapaat psykiatria, psykologia ja psykofyysistä fysioterapeuttia tai / ja toimintaterapeuttia. Kuntoutus on yksilöllisesti suunniteltua ja tavoitteet yhdessä asetettuja. Tavoitteenamme on olla rinnalla kulkija ja oivalluksien tukija matkalla kohti omien kehollisten oireiden tai kivun hallintaa.
Lasten ja nuorten hoidossa tavoitteena on luoda toiveikkuutta ja normaalin arkeen palaamista sekä vahvistaa minäpystyvyyttä. Lapsen tai nuoren sosiaalinen elämä on koulussa ja kouluun sekä harrastuksiin palaamisen tuleekin olla ensisijainen pyrkimys.
Voit varata ajan meille, kun somaattisen hoidon tarve oireilussa on selvitetty ja poissuljettu. Tämä on tärkeää, jotta hoito saadaan kohdennettua mahdollisimman hyvin. Somaattisen arvion voi oireesta ja iästä riippuen tehdä esimerkiksi lastenlääkäri, yleislääkäri tai ortopedi.
Voit varata ensikäynnin kenelle tahansa alla olevista ammattilaisista. Voit myös soittaa meille 010 319 4110, jos tarvitset apua ajan varaamisessa.
Aiheeseen liittyviä blogeja:
"Pitkäaikainen kipu - kutsumaton ei-toivottu vieras" -blogin voit lukea täältä
"Kun oma keho tuntuu pettävän" -blogin voit lukea täältä