Tutkimuksiin voi hakeutua esimerkiksi silloin, jos on syytä epäillä kehitysviivettä, oppimisvaikeuksia tai tunne-elämää olisi tärkeä tutkia tarkemmin.
Psykologin tutkimuksiin ohjaudutaan eri syistä: joskus ne tehdään tutkittavan kokonaistilanteen jäsentämiseksi tai itsetuntemuksen lisäämiseksi, joskus diagnoosin, jatkohoidon tai kuntoutuksen suunnittelun tueksi.
Psykologin tutkimukset sisältävät usein 3-8 tapaamista, joihin sisältyy haastatteluja sekä erilaisia testejä ja kyselylomakkeita, joilla selvitetään tutkittavan haasteita ja vahvuuksia. Lisäksi tutkimukseen voi kuulua tutkittavan taustatietoihin perehtymistä erilaisten asiakirjojen ja lähipiirin haastattelujen avulla.
Psykologin tutkimuksen tulokset käydään aina lopuksi tutkittavan kanssa keskustellen läpi ja psykologi laatii tutkimuksista myös kirjallisen lausunnon/yhteenvedon. Psykologin lausunto on asiantuntijan tekemä arvio tutkittavan tilasta.
Psykologi ei tee mahdollista diagnoosia, vaan diagnostiikan tekee aina lääkäri. Usein psykologin tutkimuksiin ohjaudutaan lääkärin lähetteellä, vaikka se ei ole välttämätön. Psykologin tutkimukset, jotka tehdään lääkärin lähetteellä oikeuttavat Kela-korvaukseen.
Psykologin tutkimuksen tarkemmat yksityiskohdat ja ajankohtaisuus arvioidaan yhdessä ammattilaisen kanssa ennen tutkimuksen aloittamista.
Psykologin tutkimuksessa voidaan kartoittaa esimerkiksi kognitiivisia taitoja (kuten oppiminen, kieli, muisti, tarkkaavuus tai visuaalinen hahmottaminen), keskittymistä tai yleisesti neuropsykiatrista oireilua, elämänhallinnan tai toiminnanohjauksen haasteita, tunne-elämää, sosiaalisia suhteita tai psyykkistä vointia.
Tutkimusten tulosten perusteella voidaan sitten suunnitella tutkittavalle soveltuvaa jatkohoitoa, yksilöllistä tukea tai työkaluja arkeen.
Tutkimuksissa saadun tiedon perusteella voidaan esimerkiksi:
Saraste klinikalla jokainen psykologin tutkimus on myös hoidollinen interventio, joka lisää tutkittavan itsetuntemusta.