Psykoterapia

Psykoterapia tarjoaa ihmiselle tilan ja mahdollisuuden käsitellä elämän kriisejä, mielen haasteita ja ihmissuhteisiin liittyviä asioita ammattilaisen kanssa.

Psykoterapiasta voidaan hakea apua monenlaisiin ongelmiin, kuten masennukseen, ahdistukseen, stressiin ja traumaattisiin kokemuksiin. Psykoterapian tavoitteena on parantaa psyykkistä hyvinvointia, lisätä itseymmärrystä ja kehittää keinoja selviytyä elämän haasteista. Psykoterapian tärkeänä tavoitteena on myös auttaa hahmottamaan, kuka on ja millaista elämää haluaa elää eli päästä lähemmäksi todellista itseä. Psykoterapialla pyritään myös parantamaan itsetuntoa sekä lisäämään ymmärrystä itsestä ja omista tunteista.

Psykoterapian kesto voi vaihdella lyhyistä, muutaman tapaamiskerran terapioista pitkäaikaisiin, jopa vuosia kestäviin hoitosuhteisiin, riippuen haasteiden laajuudesta ja terapian päämääristä. Usein psykoterapia on pitkäkestoista ja säännöllisesti toistuvaa hoitoa, esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa. (Lue lisää Mielen lyhytterapiasta täältä)

Psykoterapian muodot eli viitekehykset vaihtelevat. Kognitiivinen käyttäytymisterapia keskittyy ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen välisiin yhteyksiin. Se auttaa tunnistamaan ja muuttamaan haitallisia ajattelumalleja ja käyttäytymistapoja. Psykodynaaminen terapia perustuu psykoanalyyttisiin teorioihin ja käsittelee alitajuntaan kätkeytyviä kokemuksia ja tunteita, jotka voivat vaikuttaa nykyhetkeen. Ratkaisukeskeisessä terapiassa keskitytään asiakkaan vahvuuksiin ja tulevaisuuden tavoitteisiin. Siinä pyritään löytämään konkreettisia ratkaisuja ja edistämään positiivisia muutoksia. Integratiivinen terapia yhdistelee kaikkia edellä mainittuja terapiamuotoja. Tavoitteena on löytää kullekin asiakkaalle parhaiten soveltuva lähestymistapa. Perheterapia käsittelee perhesuhteiden dynamiikkaa ja ongelmia. Sen tavoitteena on parantaa perheenjäsenten välistä kommunikaatiota ja vuorovaikutusta.

Psykoterapia sopii kaikille, jotka haluavat työstää mielenterveydellisiä haasteitaan tai kehittää itseymmärrystä. Terapiassa käyminen voi olla oma-aloitteista tai siihen voidaan ohjata esimerkiksi lääkärin toimesta. Psykoterapia on osoittautunut tehokkaaksi hoitomuodoksi monissa tutkimuksissa, ja se voi olla avain parempaan elämänlaatuun ja hyvinvointiin.

Psykoterapiaan voit hakeutua joko itse maksavana tai Kelan tukeman kuntoutuksen kautta (kuntoutuspsykoterapia 16-67 -vuotiaille). Psykoterapeuttia etsiessä on tärkeää kiinnittää huomiota psykoterapeutin tai psykoterapeuttiopiskelijan taustakoulutukseen sekä tarjottavan psykoterapian suuntaukseen. Me Saraste Mielen klinikalla autamme sinua näidenkin pohdintojen kanssa.

Saraste Mielen klinikalla työskentelee myös psykoterapeuttikoulutuksessa olevia terveydenhuollon ammattilaisia, jotka tarjoavat psykoterapiaa osana koulutustaan. Tämä koulutusvaiheen psykoterapia on psykoterapian lailla vaikuttavaa sekä tutkimuksiin perustuvaa hoitoa. Koulutusvaiheen vuoksi siihen ei kuitenkaan voi saada Kelan tukea.

Jos olet kiinnostunut hakeutumaan koulutuspsykoterapiaan, voit olla yhteydessä suoraan palvelua tarjoavaan ammattilaiseen.

Asiantuntijamme

Kirsi Auro

Kirsi Auro

LT, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeuttikoulutuksessa
Lue lisää
Elina Kiuru

Elina Kiuru

Psykoterapeutti, psykologi
Lue lisää
Riikka Majuri

Riikka Majuri

Psykoterapeutti, erityisopettaja
Lue lisää
Selena Mantere

Selena Mantere

Psykologi, psykoterapeuttikoulutuksessa
Lue lisää
Pauliina Parikka

Pauliina Parikka

Sairaanhoitaja, psykoterapeuttikoulutuksessa
Lue lisää
Liisa Salmela

Liisa Salmela

Psykologi, psykoterapeuttikoulutuksessa
Lue lisää

Varaa aika tai ota yhteyttä

Jos sinulle herää kysymyksiä palveluista tai ajan varaamisesta, ota yhteyttä ja vastaamme mielellämme. Voit varata ajan suoraan nettiajanvarauksesta tai soittaa meille.