Ahdistuneisuus tunteena on ehkäpä yleisin psykiatrinen oire. Usein ahdistusoireet liittyvät kuitenkin muihin mielenterveyden haasteisiin tai somaattisiin sairauksiin, esimerkiksi masennukseen ja pitkäaikaissairauksiin kuten syöpään tai dementioihin. Ahdistuneisuudesta voit lukea lisää täältä.
Myös ajoittainen mielialan lasku tai toisinaan sattuva huonompi päivä ovat elämässä normaaleita ilmiöitä. Masennuksesta puhutaan, kun oireisto on kestänyt päivittäin yhtäjaksoisesti useampia viikkoja ja oireet hankaloittavat normaalia elämää.
Masennus voi oireilla monin tavoin. Keskeisiä masennusoireita ajatellaan olevan 10. Masennuksen ydinoireita ovat mielialan lasku, poikkeuksellinen väsymys tai uupumus ja mielenkiinnon menettäminen asioihin, jotka ovat ennen olleet kiinnostavia. Lisäksi voi esiintyä kohtuutonta itsekritiikkiä, itsetuhoisia ajatuksia tai tekoja, psykomotorista hidastumista, keskittymisvaikeuksia, unihäiriötä tai ruokahalun muutoksia. Masennuksesta voit lukea lisää täältä.
Ahdistuneisuuden ja masennuksen hoito räätälöidään aina yksilöllisesti. Kliinistä oirekuvaa ja diagnoosin asettamista arvioi aina lääkäri. Lääkäri myös vastaa lääkehoidoista ja seuraa lääkitystä yhdessä sairaanhoitajan kanssa.
Terapeuttiset hoitomuodot ovat tutkitusti vaikuttavia ahdistuneisuuden ja masennuksen hoidossa. Terapeuttinen hoito alkaa yleensä psykologin tai psykoterapeutin lyhytterapiajaksolla. Jakson pituus voi tilanteesta riippuen olla 5-20 kertaa.
Mikäli erityisesti ahdistuneisuuteen liittyy runsaasti kehollisia tuntemuksia, voi psykofyysinen fysioterapia olla tehokas hoitomuoto. Psykofyysisen fysioterapeutin 5-20 jakso keskittyy eritoten kehollisten tuntemusten tunnistamiseen ja parempaan hallitsemiseen.
Joskus tarvitaan pidempikestoista terapiaa. Tällöin on mahdollista harkita esim. Kelan kuntoutuspsykoterapiaa. Kuntoutuspsykoterapia edellyttää vähintään 3kk seurantajaksoa ja psykiatrian erikoislääkärin lausuntoa. Sarasteen verkoston psykoterapeutit ottavat myös Kelan kuntoutuspsykoterapian asiakkaita.
Psykoedukaatio eli oirekuvan ja sen vaikutusten selittäminen ja läpikäynti ovat aina osa hoitoa kaikissa psykiatrisissa häiriöissä. Lisäksi on hyvä pohtia mahdollisia tukitoimia arkeen: koulun ja työpaikan tukitoimia sekä kotiin suuntautuvaa tukea.
Löydät lisätietoa aiheeseen liittyvistä palveluistamme:
- Psykofyysisestä fysioterapiasta täältä
- Psykologipalveluista täältä
- Lyhytterapiasta täältä
- Psykoterapiasta täältä