Masennus ja ahdistus

Ahdistus on inhimillistä ja me kaikki koemme sitä toisinaan. Ahdistusta voivat tuottaa monet arkiset asiat, esimerkiksi kiire, stressi, hoitamattomat asiat, ihmissuhteet tai jännittävät sosiaaliset tilanteet.

Ahdistuneisuus tunteena on ehkäpä yleisin psykiatrinen oire. Usein ahdistusoireet liittyvät kuitenkin muihin mielenterveyden haasteisiin tai somaattisiin sairauksiin, esimerkiksi masennukseen ja pitkäaikaissairauksiin kuten syöpään tai dementioihin. Ahdistuneisuudesta voit lukea lisää täältä.

Myös ajoittainen mielialan lasku tai toisinaan sattuva huonompi päivä ovat elämässä normaaleita ilmiöitä. Masennuksesta puhutaan, kun oireisto on kestänyt päivittäin yhtäjaksoisesti useampia viikkoja ja oireet hankaloittavat normaalia elämää.

Masennus voi oireilla monin tavoin. Keskeisiä masennusoireita ajatellaan olevan 10. Masennuksen ydinoireita ovat mielialan lasku, poikkeuksellinen väsymys tai uupumus ja mielenkiinnon menettäminen asioihin, jotka ovat ennen olleet kiinnostavia. Lisäksi voi esiintyä kohtuutonta itsekritiikkiä, itsetuhoisia ajatuksia tai tekoja, psykomotorista hidastumista, keskittymisvaikeuksia, unihäiriötä tai ruokahalun muutoksia. Masennuksesta voit lukea lisää täältä.

Ahdistuneisuuden ja masennuksen hoito räätälöidään aina yksilöllisesti. Kliinistä oirekuvaa ja diagnoosin asettamista arvioi aina lääkäri. Lääkäri myös vastaa lääkehoidoista ja seuraa lääkitystä yhdessä sairaanhoitajan kanssa.

Terapeuttiset hoitomuodot ovat tutkitusti vaikuttavia ahdistuneisuuden ja masennuksen hoidossa. Terapeuttinen hoito alkaa yleensä psykologin tai psykoterapeutin lyhytterapiajaksolla. Jakson pituus voi tilanteesta riippuen olla 5-20 kertaa.

Mikäli erityisesti ahdistuneisuuteen liittyy runsaasti kehollisia tuntemuksia, voi psykofyysinen fysioterapia olla tehokas hoitomuoto.  Psykofyysisen fysioterapeutin 5-20 jakso keskittyy eritoten kehollisten tuntemusten tunnistamiseen ja parempaan hallitsemiseen.

Joskus tarvitaan pidempikestoista terapiaa. Tällöin on mahdollista harkita esim. Kelan kuntoutuspsykoterapiaa. Kuntoutuspsykoterapia edellyttää vähintään 3kk seurantajaksoa ja psykiatrian erikoislääkärin lausuntoa. Sarasteen verkoston psykoterapeutit ottavat myös Kelan kuntoutuspsykoterapian asiakkaita.

Psykoedukaatio eli oirekuvan ja sen vaikutusten selittäminen ja läpikäynti ovat aina osa hoitoa kaikissa psykiatrisissa häiriöissä. Lisäksi on hyvä pohtia mahdollisia tukitoimia arkeen: koulun ja työpaikan tukitoimia sekä kotiin suuntautuvaa tukea.

Löydät lisätietoa aiheeseen liittyvistä palveluistamme:

- Psykofyysisestä fysioterapiasta täältä

- Psykologipalveluista täältä

- Lyhytterapiasta täältä

- Psykoterapiasta täältä

Asiantuntijamme

Kirsi Auro

Kirsi Auro

LT, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeuttikoulutuksessa
Lue lisää
Johanna Haapkylä

Johanna Haapkylä

LT, työterveyslääkäri, nuorisopsykiatrian alalla toimiva yleislääkäri
Lue lisää
Marjaana Haverinen

Marjaana Haverinen

Psykofyysinen fysioterapeutti, neuropsykiatrinen valmentaja
Lue lisää
Eva Helenius

Eva Helenius

Psykologi
Lue lisää
Noora Helin

Noora Helin

LT, lastenpsykiatrian ja lastentautien erikoislääkäri
Lue lisää
Katja Koskialho

Katja Koskialho

Psykologi
Lue lisää
Selena Mantere

Selena Mantere

Psykologi, psykoterapeuttikoulutuksessa
Lue lisää
Pauliina Parikka

Pauliina Parikka

Sairaanhoitaja, psykoterapeuttikoulutuksessa
Lue lisää
Tiina Prest

Tiina Prest

Psykiatrinen sairaanhoitaja, lyhytterapeutti, sosiaalipedagoginen hevostoiminnan ohjaaja
Lue lisää
Suvi Saukkonen

Suvi Saukkonen

LT, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeuttikoulutuksessa
Lue lisää

Varaa aika tai ota yhteyttä

Jos sinulle herää kysymyksiä palveluista tai ajan varaamisesta, ota yhteyttä ja vastaamme mielellämme. Voit varata ajan suoraan nettiajanvarauksesta tai soittaa meille.